Opiekacz do kebaba od A do Z

Historia z kebabem w roli głównej

Kebab stał się potrawą bardzo dobrze znaną i cieszącą się wielką popularnością. Mało kto wie, iż tradycja tego dania liczy ponad 1000 lat! W Europie zaś pojawiło się dopiero na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Łatwo można zauważyć, iż liczba lokali gastronomicznych posiadających w swej ofercie mięso z kebaba w szybkim tempie rośnie. Kebab pochodzi z Turcji i mało kto wie iż wariantów tej potrawy można spotkać aż ponad 20!
Jeśli mowa o Polsce, najczęściej – w prawie każdym lokalu typu fast food dostać można kebaba typu dürüm. Częstą alternatywą jest również dürüm döner.
Uraczyć się kebabem w formie szybkiego i taniego posiłku stało się bardzo częstym rozwiązaniem w dobie zabieganego świata.

Gdy mowa o obróbce termicznej mięsa z kebaba warto wspomnieć o jednym z najważniejszych urządzeń – opiekaczu.

Opiekacz

Opiekacz to nic innego jak urządzenie służące do obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Urządzenia te muszą spełniać z góry określone normy bezpieczeństwa oraz posiadać certyfikaty i dopuszczenia zezwalające na ich pracę w branży gastronomicznej. Urządzenia firmy Meltem oczywiście takowe normy spełniają bez zająknięcia. Wyróżnić możemy dwa podstawowe rodzaje – opiekacze elektryczne lub gazowe opiekacze.

Firma Meltem jako pionier w branży gastronomicznej, o opiekaczach do kebaba wie znacznie więcej niż mogłoby się wydawać. Lata konsekwentnych działań i nieustające ambicje w drodze ku innowacji by osiągnąć pożądane efekty przyniosły oczekiwane rezultaty. Prawie wszystkie części maszyn firmy Meltem wykonane są z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Ergonomia oraz aspekty technicznie zostały zaprojektowane w sposób sprzyjający jak najlepszemu doświadczeniu użytkowania.

Elektryczny opiekacz

Elektryczne opiekacze do kebaba – jak wszystko w tym świecie – mają swoje wady i zalety. Wysokiej jakości elektryczne opiekacze do kebaba na pewno można zaliczyć do bezpieczniejszych w użytku porównując do gazowych. Z drugiej zaś strony warto zaznaczyć, iż zużycie energii elektrycznej w przypadku zastosowania tego rozwiązania będzie znacząco wyższe w porównaniu do gazowego opiekacza, co przekłada się na wyższe rachunki.

Profesjonalny Opiekacz do mięsa elektryczny jest dobrym wyborem, lecz musimy zwrócić uwagę, iż przy używaniu tego typu opiekacza łatwo nie dopilnować i pozwolić by nasze mięso się przesuszyło. Jak niełatwo zgadnąć nie jest to pożądanym efektem naszych działań.

Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup opiekacza elektrycznego, warto wziąć pod uwagę produkty z wyższej półki firmy MELTEM. SPRAWDŹ naszą ofertę.

Opiekacz gazowy

Do obórki mięsa gazowy opiekacz nadaje się znakomicie, warto w tym przypadku wspomnieć, iż koszty naszej eksploatacji będą znacząco niższe w porównaniu z opiekaczem do kebaba gazowym. Jak nazwa wskazuje „paliwem” do naszego opiekacza gazowego będzie gaz ziemny. Według statystyk opiekacze gazowe są najczęstszym wyborem w lokalach gastronomicznych typu kebab. Na listę potencjalnych minusów gdy mowa o opiekaczu gazowym dodać możemy choćby to, iż zazwyczaj zajmują one dużo miejsca (znacząco więcej niż opiekacze gazowe). Przy tego typu rozwiązaniach konieczna też jest prawidłowa wentylacja oraz zamontowanie zabezpieczeń w formie czujników gazu. Przy opiekaczach gazowych mających służyć nam przez dłuższy czas, w rozrachunku długofalowym nie warto na siłę oszczędzać i szukać tańszych zamienników – szybko przełoży się to widocznie na jakość produktów a co za tym idzie na zmniejszony popyt na nasze produkty. Warto zaznaczyć, iż częstym mankamentem tańszych zamienników jest nierównomierne opiekanie mięsa.

Produkty firmy Meltem bezspornie plasują się w czołówce urządzeń idealnie przystosowanych do opiekania mięsa typu kebab dlatego też bez zawahań serdecznie polecamy byś sprawdził naszą ofertę klikając TUTAJ. Opiekacz gazowy firmy MELTEM to jedno z najlepszych rozwiązań w branży gastronomicznej. Średni czas realizacji zamówienia to jedynie parę dni roboczych!

Jaki opiekacz do kebaba wybrać?

Wybierając opiekacz kebaba do naszego lokalu gastronomicznego musimy mieć na uwadze parę znaczących kwestii. Najważniejsze z nich to: moc grzałek, rodzaj napędu, ilość stref grzewczych, wielkość wyboru wsadu, średnica robocza, długości walca czy choćby obecność warstwy szamotowej za elementami grzewczymi.

Gdy mowa o wyborze wielkości wsadu, wziąć pod uwagę należy szacowane dzienne użycie zużycia mięsa. Jeśli prowadzimy mały lokal gastronomiczny wsad do 20kg mięsa powinien nam w zupełności wystarczyć. Zaś w przypadku lokalu większego, lepiej prosperującego – słusznym wyborem może się okazać opiekacz z większym wsadem, możliwości mamy wiele – od 50kg mięsa aż nawet do 100kg mięsa.

Przechodząc do kwestii napędu, warto zaznaczyć, iż zainstalowany on być może zależnie od modelu opiekacza na górze lub na dole. Większość wprawionych użytkowników zaleca umiejscowienie napędu opiekacza na dole, pomimo tego, iż zazwyczaj wiąże się to z większymi kosztami zakupu. Umiejscowienie napędu opiekacza w górnej części urządzenia siłą rzeczy sprawia, iż podatny jest on na ekstremalne temperatury, a co za tym idzie skróconą żywotność sprawnego działania.

Moc grzałek również jest jednym z ważniejszych czynników, biorąc pod uwagę, iż lokale z kebabem należą do kategorii fast-foodów. Sama nazwa sugeruje, iż jedzenie powinno być podane w miarę szybko, dlatego też odpowiednia moc grzałek może okazać się kluczowym sprzymierzeńcem przyrządzenia naszej potrawy tak szybko jak to tylko możliwe.

Kolejną istotną kwestią w obsłużeniu jak największej liczby klientów w jak najszybszym czasie jest również ilość oraz niezawodność opiekaczy. Gdy antycypujemy, iż obłożenie w naszym lokalu okazać się może ponadprzeciętne, godnym uwagi pomysłem może się okazać wybór OPIEKACZA PODWÓJNEGO, kupno dwóch egzemplarzy lub choćby zainwestowanie w OPIEKACZ GAZOWY TYPU V, dzięki któremu czas opiekania mięsa znacząco się skraca.

Ilość stref grzewczych również jest istotną kwestią. Im ich więcej, tym większych gabarytów mięso możemy obrabiać a co za tym idzie – oszczędzamy sporo czasu na wymianę rolek z mięsem i oczekiwaniem na ponowne rozgrzanie do pożądanej temperatury.

Gdy mówimy o kompleksowym i sprawnym obsłużeniu klientów w szybkim czasie wielką wagę zaczynają mieć wtedy szczegóły choćby takie jak obecność warstwy szamotowej za elementami grzewczymi naszego opiekacza. Sprawia ona, iż proces pieczenia potrafi znacząco przyśpieszyć dzięki zakumulowanemu przez nas ciepłu.

Eksploatacja opiekaczy

Opiekacze gazowe jak i elektryczne opiekacze w lokalach gastronomicznych jak np. budka z kebabem są z góry narażone na różnego typu usterki. Oczywista przyczyna to wzmożona eksploatacja sprzętu. Urządzenia te często nie mają choćby najmniejszych przerw w dążeniu do misji kompleksowego obsłużenia każdego klienta z osobna.

Posiadając podstawową techniczną wiedzę pozwalającą nam na swobodne podjęcie się działań w zakresie mniejszych napraw, dobrym pomysłem okazać się może samodzielna diagnoza przyczyny, po czym znalezienie niezbędnej, kompatybilnej CZĘŚCI ZAMIENNEJ, najlepiej oryginalnej, gdy naszym celem nie jest tylko chwilowe ukrycie usterki, a pozbycie się jej na dobre.

Nieraz niestety zdarza się, iż napotkane problemy z funkcjonalnością naszego sprzętu przerastają nasze umiejętności. W takim przypadku samodzielne podchodzenie do naprawy nigdy nie jest dobrym pomysłem. Zazwyczaj kończy się to fiaskiem, nie wspominając o stratach – poczynając od materialnych kończąc na zdrowotnych!

Wtedy warto zwrócić się do specjalistów, którzy na porządku dziennym borykają się z tego typu problemami, a ich głównymi celami jest przywrócenie sprzętów do czasów ich świetności. Firma Meltem posiada zespół wyspecjalizowanych serwisantów, którzy z chęcią odpowiedzą na Twoje zapytania oraz chętnie poczynią konieczne działania by Twój sprzęt znowu zaczął dla Ciebie zarabiać! SKONTAKTUJ SIĘ z nami a na pewno będziemy w stanie wybrać odpowiednią strategię działania.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping
close
Shopping cart
close